Office & Interior

Akoestiek, het grootste probleem binnen een hedendaags kantoor

Frequent hoor ik mijn klanten klagen over het galmen binnen hun hedendaagse kantooromgeving. Vooral telefoongesprekken, het geluid van binnenkomende berichten en mail, het irriterende geluid van de printers, … zorgen voor een grote frustratie. Door de slechte akoestiek is het samenwerken in één ruimte eerder een kwelling dan een aangenaam gebeuren.  De nagalm is niet alleen storend bij het voeren van gesprekken of het uitvoeren van concentrerend werk, maar het doet het interieur eveneens ongezellig en kil aanvoelen.

Hoofdzakelijk nieuwbouwkantoren kampen met dit probleem. De industrieel en mooi ogende betonstructuren, de vlak gepolierde betonnen vloer, de grote raampartijen, … zorgen ervoor de geluiden gemakkelijk kunnen weerkaatsen met de nagalm tot gevolg.

Is dit voor u een gekend probleem?  Dan zijn hier een aantal tips die je mee kan nemen om de akoestiek binnen je kantoor te verbeteren zonder dat je direct een berekening moet laten uitvoeren.

Er zijn 3 types van oplossingen

·         Absorptie betekent dat het geluid dat een oppervlak raakt wordt geabsorbeerd en omgezet in warmte

·         Verspreiding betekent dat het geluid dat een oppervlakte raakt wordt gebroken, waardoor er geen onprettige geluidreflectie volgt, in andere woorden echo’s

·         Verzwakken betekend dat een in de ruimte geplaatst object functioneert als schild waardoor het geluidsniveau verminderd van de ene zijde van het object naar de andere.

Zorg voor gestoffeerde elementen

Harde materialen weerkaatsen geluid, zachte materialen nemen geluid op

Mood Screen by Abv

Creëer ruimtes waar men ongestoord kan telefoneren en interne meetings kan houden.

scheidingswand Se-wall by Sedus

Plaats gestoffeerde scheidingswandjes op de benches

Deskmate by Abv

Centraliseer de printers en plaats deze in een gestoffeerde alcove

Creëer corners

Doordat de geluidsgolven te ver en te gemakkelijk kunnen weerkaatsen ontstaand het galmen. Door het plaatsen van roomdividers zorg je voor een onderbreking in de ruimte waardoor de geluidsgolven zich minder gemakkelijk naar de andere kant van de ruimte kunnen bewegen. 

Albero by Abv

Los te plaatsen roomdividers

Airflake by Abstracta

Een hangend object verzwakt het geluid

Zorg voor reliëf

Oneffen vlakken absorberen beter het geluid dan gladde oppervlakken.

Daarom kan je overwegen om panelen met veel reliëf tegen de muren te plaatsen of een boekenkast te plaatsen, deze zorgen voor een goede breking van de galm. 

Window by Abstracta                    Bits Wall by Abstracta                    Sign by Abv

Harde vloeren zijn uit den boze

De algemene regel: hoe harder het materiaal, hoe slechter de akoestiek. Tegels, gepolierde beton, pvc en laminaat vloeren zijn de dooddoener, een oplossing bij parket, laminaat en pvc vloeren is het gebruik maken van een degelijke ondervloer zodat het zoveel mogelijk isoleert. Een betere oplossing is het plaatsen van tapijttegels, doch dit is in menig kantoorgebouw geen optie, daarom stellen wij voor om bepaalde ruimtes visueel te onderscheiden door gebruik te maken van karpetten. Hiermee sla je twee vliegen in één klap, de akoestiek verbetert en bepaalde ruimtes worden extra in de kijker gezet.

Meer info hierover of een gepersonaliseerde oplossing contacteer ons frederiek@maroli.be – 051/72 73 25