Maroli

Office & Interior

A

de correcte (vergadertafel) kiezen

A

Je bent op zoek naar een nieuwe tafel. Dit blijkt duidelijk minder evident dan je zou verwachten. Hier 5 tips die je kunnen helpen met de keuze.

Kies de juiste afmeting

Voor mij persoonlijk kan een tafel niet groot genoeg zijn, maar hij moet uiteindelijk wel in de ruimte passen. Niets is zo frustrerend als aan de tafel haperen bij het bewegen door de ruimte. Hiervoor zijn geen vaste regels, doch hou rekening met 120 cm indien achter de stoel een looppad is en 70 cm waar geen passage voorzien is. De 70 cm volstaat om de stoel naar achteren te schuiven en “uit te stappen”

 Tafel Slim Plus by Arco

 

De vorm is een persoonlijke smaak

Tafel Base by Arco Tafel Serie Spanlegs by Fritz Hansen

 

 

 

De keuze van de vorm is een belangrijke keuze. Meestal verkiest met een rechthoekige tafel, doch meer en meer mensen beginnen voor een ronde tafel te kiezen. Hou er wel rekening mee dat een ronde tafel meer ruimte vraagt, maar je bent dan wel flexibeler in het aantal personen die er rond kunnen zitten, je kan er gemakkelijker een stoel tussenschuiven.

 

 

 

De stoelbreedte is een factor waar rekening mee gehouden moet worden.

Of je reeds stoel hebt of je nog op stoelenjacht moet gaan, het is van belang dat de stoelen tussen de poten moeten kunnen. Niet zo irritant als met je knieën tegen een poot te zitten. De meest gemaakte fout is uitgaan van de bladafmeting, terwijl je uit moet gaan van de afstand tussen de tafelpoten. De meeste stoelen zijn 45 à 50 cm breed. Reken vervolgens minimum 12,5 cm + 12,5 cm/ stoel extra, dit betekent dat de poten voor 4 stoelen van 50 cm breed 262,5 cm uit elkaar moeten staan. Indien mogelijk neem het wat ruimer. Indien je minder neemt, hou dan rekening met een regelmatig ellebooggevecht aan de tafel.

Een Dik tafelblad

Een dik blad is mooi doch hou er rekening mee dat een lang persoon moeilijkheden kan hebben zich te bewegen tussen de stoel en het blad. Ook het kruisen van de benen wordt dan soms een uitdaging. Dit geldt eveneens voor de steunbalken onder de tafel. Denk eveneens aan de armleuningen van de stoelen. Indien deze niet onder de tafel geplaatst kunnen worden, verlies je een hoop loopruimte.

Tafel Essay by Fritz Hansen

 

 

Welk materiaal kies je

Een belangrijke keuze is uit welk materiaal dient de tafel vervaardigd te zijn. Dit is in eerste instantie nauw samenhangend met je persoonlijke smaak.  Maar om eerlijk te zijn, de mooiste materialen zijn meestal ook de duurste. Voor massief hout of glas moet je iets dieper in de beugel tasten, doch voor een tafel die jaren moet meegaan is  de beste kwaliteit niet te veel.

Tafel Mitis by Punt